MAPAL HTC –hydrauli-istukka yhdistää kiristysteknologiat

23.1.2017

MAPAL on käyttänyt ainetta lisäävää valmistusmenetelmää ensimmäistä kertaa – sen tuloksena on syntynyt Mapal HTC -istukka, joka yhdistää hydrauli- ja kutisteistukoiden ominaisuudet. Työkalun kiinnitys tapahtuu hydrauli-istukan tapaan ja samalla työkalupitimen ulkomuoto noudattaa vastaavan kutisteistukan kapeaa kartiota.

Kapean HTC-istukan valmistuksessa kartio-osa on tehty perinteisesti koneistamalla ja siihen on lisätty työkalun kiinnittävä osa ainetta lisäävällä menetelmällä. Menetelmän avulla voidaan sijoittaa työkalun kiinnittävä hydraulikammio hyvin lähelle istukan etuosaa, joka ei ole ollut perinteisillä valmistusmenetelmillä mahdollista. Ainetta lisäävä valmistusmenetelmä korvaa hydrauli-istukoissa aikaisemmin käytetyn juotosliitoksen. Menetelmällä saavutetaan työkalun keskeisyystarkkuus (< 3 µm) ja suoruustarkkuus (< 5 µm) 2,5xD -työkalupituuteen asti. HTC-työkalupitimellä on korkea mittatarkkuus ja hyvä värinänvaimennuskyky, joka vähentää työkalun mikrohalkeilua parantaen sen kestoa. Värinänvaimennus suojelee myös koneen karaa.

Uudessa HTC-istukassa työkalun kiinnitys on helppoa ja nopeaa – työkalun vaihtoon ei tarvita erityistä koulutusta tai kalliita lisälaitteita. Istukka tarjoaa merkittäviä etuja koneistajille.